Humus Active jest przeznaczony do wszystkich upraw działkowych i przydomowych oraz wszelkich roślin w uprawach wielkotowarowych, polowych, sadowniczych i pod osłonami, jak również w parkach i terenach zieleni. Humus Active zastosowany doglebowo istotnie zwiększa jej pojemność wodną i sorpcyjną. Pielęgnując rośliny wyłącznie Humusem Active zmniejszamy ryzyko chorób cywilizacyjnych.
Co zyskujesz gdy stosujesz?
- Humus Active zwiększa opłacalność produkcji rolnej.
- Powoduje zwiększenie plonów.
- Znacznie poprawia jakość plonu oraz jego wartość odżywczą.
- Gleba zatrzymuje nawet 12 razy więcej składników pokarmowych w strefie korzeniowej.
Dzięki temu możliwe jest zmniejszenie nawet o 70% dawki nawożenia przedwegetacyjnego, - Zwiększa pojemność wodną nawet 5 krotnie, stanowiąc bufor bezpieczeństwa podczas długotrwałych susz i opadów deszczu.
- Zwiększa próchnicę w glebie i poprawia jej strukturę.
- Przyśpiesza rozkład materii organicznej, tworząc TAP (Trwałą Aktywną Próchnicę).
- Stabilizuje pH gleby.
- Zawiera makro, mikro i ultra elementy w proporcji optymalnej do wzrostu rośliny.
- Zawiera mikroorganizmy, które udostępniają roślinie azot w formie pokarmowej (nawet 70 kg/ha).
- Powoduje lepsze ukorzenianie roślin.
- Poprawia kondycję i zdrowotność roślin.
- Zmienia barwę gleby na bardziej brunatną, poprawiając jej właściwości cieplne.
- Nie posiada okresu karencji.
- Bezpieczny (nie stwarza zagrożenia dla zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska naturalnego).
Czy wiesz że?
W 1 ml nawozu Humus Active zawiera:
- miliardy PM-ów (Pozytywnych Organizmów), pochodzących z uszlachetnionego przez dżdżownice kalifornijskie obornika zwierząt kopytnych z nieintensywnych gospodarstw rolnych.
PM-y asymilują azot z powietrza i uwalniają uwiązane w glebie składniki pokarmowe takie jak azot (bakterie fotosyntetyzujące) oraz potas, fosfor i mikroelementy (bakterie promieniowe).
PM-y szybko rozkładają resztki organiczne (liście, łodygi, komposty i inne) dostarczając składniki pokarmowe oraz próchnicę pokarmową. Szybki rozkład materii organicznej oraz dominacja PM-ów znacznie ogranicza rozwój patogenów wywołujących choroby roślin, rozwój chorób grzybowych. - miliardy koloidów TAP – Trwałej Aktywnej Próchnicy wraz z próchnicą pokarmową o powierzchni zbiorowej nawet 1000 metrów kwadratowych, która jest niezbędna do trwałego rozwoju PM-ów.
Dzięki temu gleba pulchnieje i znacznie zwiększa swoją pojemność wodną i sorpcyjną.