Kalendarz
ogrodnika

Wybierz miesiąc

Styczeń
Luty
Marzec

Styczeń

Sprawdzamy

stan wybielenia pni oraz konarów drzewek i krzewów owocowych. Jeżeli wapno zostało częściowo zmyte powtarzamy bielenie aby zapobiec pękaniu i uszkodzeniom kory.

Otrząsamy

obfity śnieg z  młodych krzewów i iglaków, udeptujemy go wokoło pni co uchroni korzenie przed przemarznięciem i  zapobiegnie łamaniu oraz deformacji gałęzi.

Unikamy

deptania trawnika pokrytego śniegiem dzięki temu  zapobiegniemy jego uszkodzeniom. Jeśli nie ma śniegu rozsypujemy na trawniku kompost. W bezmroźne dni możemy zacząć formowanie żywopłotów poprzez cięcie. 

Regularnie

doglądamy rośliny wrażliwe na mróz zapewniając im odpowiednie okrycie. Sprawdzamy stan narzędzi ogrodniczych.

Wysiewamy

rozsadę nasion szklarniowych : papryka , pomidory. Regularnie kontrolujemy stan przechowywanych  bulw kwiatów: mieczyki , begonie, dalie. Pozbywamy się chorych bulw. Lekko  nawozimy, podlewamy i odżywiamy  rośliny domowe. 

Dbamy

o zwiększenie wilgotności powietrza  w pomieszczeniach stosujemy nawilżacze powietrza.

Planujemy

wiosenne nasadzenia krzewów ozdobnych i owocowych, drzewek , kwiatów, warzyw pamiętając o  przed jak i poplonach.

Sadzimy

do doniczek cebulę na szczypior, korzenie pietruszki i selera oraz cykorię na świeżą zieleninę, która będzie cieszyć nie tylko wyglądem ale i świeżym smakiem.

Dokarmiamy

ptaki w ogrodzie uzupełniamy karmniki  specjalnymi mieszankami ziaren. Pamiętamy  o sikorkach  i zawieszamy  im słoninkę niesoloną. Uzupełniamy poidełka dla ptaków świeżą wodą.

Nie zapominamy

o rybkach w oczku wodnym. Zapewniamy im odpowiednią ilość tlenu poprzez wycięcie przerębli.

Dbamy

o rośliny zimujące w oczku wodnym potrzebują one dostępu do światła więc należy odgarniać nadmiar śniegu zalegający na oczkach wodnych.

Zwiń do góry Zwiń do góry

Luty

Powtarzamy

bielenie  pni oraz konarów drzewek i krzewów owocowych. W razie częściowego zmycia wapna powtarzamy bielenie aby zapobiec wiosennym oparzeniom.

Sporządzamy

listę  zakupu  nasion, rozsad, bylin, drzewek, krzewów i nawozów. Planujemy także  rozkład rabat i nasadzeń.

Jeśli

trawnik nie jest pokryty śniegiem usuwamy pozostałości liści, mchu i obumarłe rośliny, by wczesnowiosenne przebiśniegi, krokusy, żonkile swobodnie przebiły się i cieszyły nasze oko. Przeprowadzamy aeracje i wertykulacje trawnika.

Zasilamy

trawnik kompostem lub odpowiednim nawozem.

Przycinamy

suche kęp traw ozdobnych oraz trzcinę i tatarak w oczkach wodnych.

Usuwamy

przemarznięte pędy szałwii i lawendy. Zabieg ten pobudzi   je do rozkrzewienia.

Wysiewamy

rozsadę nasion kwiatów jednorocznych: petunia, surfiania, szałwia, aksamitka oraz warzyw: ogórka szklarniowego, sałaty gruntowej, pora, kalarepy, kapusty białej, selera naciowego.

Regularnie

nawozimy i podlewamy   rośliny domowe. Nawilżamy powietrze w pomieszczeniach  uzupełniając nawilżacze powietrza.

Przygotowujemy

inspekty i tunele pod uprawy: oczyszczamy, przekopujemy, nawozimy.

Pomagamy

ptakom przetrwać zimę. Dokarmiamy ptaki  uzupełniając  karmniki mieszankami ziaren, uzupełniamy poidełka dla ptaków świeżą wodą.

 

Zwiń do góry Zwiń do góry

Marzec

Sadzimy

zioła odporne na przymrozki: melisa, lubczyk.

Spulchniamy, oczyszczamy

ze starej ściółki i chwastów, zasilamy nawozem ziemię między truskawkami i poziomkami.

Wynosimy

skrzynki balkonowe  i pobudzamy rośliny do wzrostu zasilając je nawozami i obfitym podlewaniem.

Przeglądamy

trawnik. W razie potrzeby stosujemy dolistne środki, które zwalczą chwasty.

Dbamy

o estetykę działki poprzez ściółkowanie  gleby  i uzupełnianie jej sosnową korą. Rozkładamy ją wokół drzew owocowych, iglaków i  krzewów.

Rozpoczynamy

cięcie i formowanie  krzewów ozdobnych : berberysy, tuje, wiciokrzewy, jaśminowce oraz hortensji.

Rozpoczynamy

przycinanie grusz, jabłoni i innych drzewek owocowych.  Przycięcie pobudzi drzewka do życia.

Pamiętamy

o kwiatach doniczkowych. To najlepszy czas na przesadzenie kwiatów do odpowiedniej wielkości  donic (2-3 cm większa od poprzedniej)  oraz zasilenie ich odpowiednim nawozem. 

Sadzimy

odmiany jare czosnku.

Zwiń do góry Zwiń do góry
Kwiecień
Maj
Czerwiec

Kwiecień

Kontrolujemy

drzewka w sadzie. W razie potrzeby wykonujemy oprysk zwalczający choroby i szkodniki.  Sadzimy nowe drzewka i krzewy owocowe, obficie je podlewamy. Wycinamy dziczki.

Przeglądamy

iglaki. W razie potrzeby opryskujemy je preparatami  z olejem parafinowym.

Podczas

sprzyjającej pogody zaczynamy koszenie trawnika, w miejscach wydeptanych dosiewamy trawę i nawozimy trawnik.

Zaczynamy

pikowanie pomidorów i papryki. 

Wysiewamy

wprost do gruntu  koper, pory, pietruszkę naciową, szpinak,, bób, groch, słonecznik, marchewkę, rzodkiewkę, buraczki, brokuł, kalarepę, cebulę dymkę i ziemniaki. 

Warto

też posiać cebulkę siedmiolatkę (wcześniej należy zaplanować najdogodniejsze dla niej miejsce w ogrodzie).

Zaczynamy

sadzenie bulw oraz cebulek: mieczyków, frezji, irysów, jaskrów, dali, lili, pacioreczników.

Przycinamy

róże, zanim pojawią się nowe pędy.

Wystawiamy

w cieplejsze dni na powietrze rozsadę, sadzonki i ozdobne rośliny doniczkowe, by je  zahartować.

Ścinamy

przekwitnięte narcyzy, hiacynty, tulipany. Dzięki temu wzmocnimy ich cebule.

Zwiń do góry Zwiń do góry

Maj

Dosiewamy

kwiaty na wolnych rabatach: werbeny, lewkonie,  lwie paszcze, nagietki  oraz miętę i wilczomlecz, których zapach odstraszy gryzonie.

Nie zapominamy

o regularnym  podlewaniu  drzewek i krzewów owocowych oraz trawnika w miejscach nasiewu nowej trawy.

Wysadzamy

sadzonki kwiatów jednorocznych: petunii, pelargoni,lobeli,  werbeny, surfini, bratków.

Maj

to ostatni czas na na sadzenie iglaków, azalii i rododendronów. Pamiętajmy o regularnym i obfitym podlewaniu i spulchnieniu ziemi wokół nich.

Wysadzamy

wprost do gruntu  rozsadę sałaty, pora, selera korzeniowego.

Wysiewamy

wprost do gruntu nasiona: kukurydzy, ogórka, kabaczków, patisonów, cukini oraz dyni, rzodkiewki, marchwi późnej, oraz pomidorów.

Zasilamy

nawozami naturalnymi drzewka, krzewy ozdobne, trawnik i rośliny posadzone w donicach.

Kosimy

trawnik , delikatnie go przegrabujemy, by spulchnić glebę. Szczególną uwagę zwracamy na nowe nasiewy – w tych miejscach nie spulchniamy, pamiętamy o regularnym zraszaniu tych miejsc.

Wybieramy

odpowiednie miejsce w ogródku na wysiew kwiatów dwuletnich: goździków brodatych, bratków, niezapominajek leśnych, dzwonków ogrodowych,  fiołków i malw.

Przeprowadzamy

wietrzenie tuneli i szklarni.

Zakładamy

kompostownika który wykorzystujemy do gromadzenia liści, chwastów i suchej,  skoszonej trawy (pamiętamy o napowietrzaniu go).

Obserwujemy

drzewka, krzewy , rabaty  w razie potrzeby wykonujemy oprysk zwalczający choroby i szkodniki.

Zwiń do góry Zwiń do góry

Czerwiec

W okresie suszy

nawadniamy trawnik (najlepiej wieczorem). Systematycznie kosimy i nawozimy.

To ostatnia

chwila na wysianie kwiatów jednorocznych: łubinu, groszku pachnącego, nasturcji, maciejki, czarnuszki  oraz wieloletnich goździków, stokrotek, niezapominajek i fiołków.

Wystawiamy

na taras wszystkie rośliny doniczkowe, regularnie je podlewamy i nawozimy.

Pamiętamy

by nie podlewać kwiatów w pełnym słońcu.

Przerywamy

rośliny wcześniej posiane,spulchniamy wokół nich glebę, wyrywamy chwasty i obficie podlewamy.

Zbieramy

wczesne plony truskawek, poziomek, czereśni, rabarbaru na kompoty i konfitury.

Dosiewamy

warzywa (buraki, marchewkę, koper) na późny jesienny zbiór.

Przecinamy

żywopłoty, krzewy kwitnące wiosną (forsycja, migdałek), bukszpany.

Wietrzymy

tunele i szklarnie. Pilnujemy by zapewnić odpowiednią temperaturę i wilgotność. Palikujemy pomidory (usuwamy pędy boczne), paprykę, ogórki szklarniowe.

Porządkujemy

grządki po zbiorach wczesnych warzyw. Skopujemy grządki i wysiewamy poplony: rzodkiewka, sałata, koper, roszponkę.

Przycinamy

krzewy winorośli po kwitnieniu, aby zawiązki owoców miały jak najwięcej słońca.

Suszymy

zioła: natkę pietruszki, szałwię, melisę, lubczyk, tymianek. Pasteryzujemy szczaw.

Zwiń do góry Zwiń do góry
Lipiec
Sierpień
Wrzesień

Lipiec

Obserwujemy

drzewka owocowe w razie porażenia przez szkodniki stosujemy odpowiednie opryski zwalczające przędziorki, miseczniki, wciornastki, mszyce.

Regularnie

kosimy, nawadniamy  i usuwamy chwasty na trawniku.

W czasie suszy

obficie podlewamy rośliny i spulchniamy ziemię na rabatach oraz w szklarniach. Usuwamy chwasty.

Wykopujemy

cebule tulipanów, hiacyntów, narcyzów

Wygrabiamy

ściółkę z międzyrzędzi truskawek, ścinamy liście na wysokości 5-7 cm nad ziemią, odchwaszczamy i nawozimy zagony.  

Podwiązujemy

wysokie rośliny, by zapobiec ich połamaniu przez wiatr. Plewimy rabaty.

Przerywamy

i okopujemy  marchewkę, buraczki, pietruszkę (większe warzywa można zamrozić).

Pamiętamy

o nawadnianiu roślin balkonowych i usuwaniu obumarłych , suchych kwiatów dzięki czemu pobudzimy je do ponownego kwitnienia.

Zbieramy

owoce, warzywa i zioła.  

CIESZYMY SIĘ

SWOIM OGRODEM !!!

Sprawiamy

sobie przyjemność przygotowując  domowe  konfitury  z wiśni, czereśni, malin, porzeczek, borówek, agrestu.

Zasiadamy

na tarasie lub w ogrodzie i obserwujemy wspaniałe dzieło naszych rąk.

Suszymy

kwiaty na bukiety, by jak najdłużej się nimi cieszyć.

Robimy

domowe  wina i nalewki.

Zwiń do góry Zwiń do góry

Sierpień

W okresie suszy

podlewamy rośliny na rabatach i w tunelach foliowych,  odchwaszczamy i spulchniamy ziemię wokół roślin.

Sadzimy

bulwy zimowitów będą cieszyć swoimi kwiatami wczesną jesienią.

Systematycznie

kosimy i zraszamy trawnik (poranne lub wieczorne podlewanie)

Zasilamy

rośliny warzywne i drzewka owocowe nawozami organicznymi co sprawi, że zbiory będą obfite, a owoce i warzywa bardzo dorodne i soczyste.

Przecinamy

krzewy, które zakończyły owocowanie: porzeczki, agrest, maliny.

Przygotowujemy

ziemię pod uprawy jesienne, zasilamy glebę obornikiem lub kompostem.

Zbieramy

czosnek posadzony wczesną wiosna i suszymy go w przewiewnych pomieszczeniach.

Pamiętamy

o podlewaniu wodą i przekładaniu pryzmy kompostowej.

Przycinamy

żywopłot, cisy, graby, tuje, cyprysy , modrzewie i jałowce.

Na pustych rabatach

spulchniamy ziemię i wysiewamy rośliny na zielony nawóz: facelię, żyto, gorczycę, owies, które przekopiemy wczesną wiosną.

Rozmnażamy

rośliny wieloletnie : piwonie, lilowce, irysy (poprzez podzielenie). 

Usuwamy

obumarłe kwiaty pelargoni, surfini, dzięki czemu pobudzimy je do  kwitnienia.

Zwiń do góry Zwiń do góry

Wrzesień

Zaczynamy

zbieranie nasion z kwiatów jednorocznych. Suszymy je i przechowujemy w przewiewnych pomieszczeniach.

Przygotowujemy

spiżarnie, piwnice do przechowywania owoców, warzyw i bulw kwiatów.

Siejemy

mrozoodporne  nasiona szpinaku i roszponki  na wczesne wiosenne zbiory.

Rozpoczynamy

zbiory warzyw: buraczków, marchewki, pietruszki,cebuli, selera i ziemniaków.

Wykopujemy

kwiaty wrażliwe na przymrozki: mieczyki, begonie natomiast wysadzamy tulipany, narcyzy, krokusy, hiacynty i żonkile.

Zasilamy

kompostem lub obornikiem puste grządki, po czym je przekopujemy i zostawiamy glebę w tzw. ostrej skibie (niezagrabianej ziemi).

Robimy

przetwory  z grusz, jabłek, śliwek, kisimy kapustę.

Pielęgnujemy

sad. Przycinamy połamane gałęzie a stare i chore drzewa karczujemy wraz z korzeniami. Nasadzamy nowe drzewka jabłoni, gruszy, śliw.

W donicach

ozdobnych  sadzimy wrzosy, wrzośce i chryzantemy. Ogród zdobią jeszcze późno wysadzone astry, cynie, kapusty ozdobne.

Wykonujemy

ostatnie koszenia trawnika. Czyścimy i zabezpieczamy sprzęt koszący.

Już we wrześniu

warto pomyśleć o zimowym schronieniu dla ptaków i wiewiórek, możemy przygotować dla nich karmnik lub budkę.

Zwiń do góry Zwiń do góry
Październik
Listopad
Grudzień

Październik

Porządkujemy

grządki i rabaty kwiatowe. Ziemię spulchniamy i zasilamy nawozem, kompostem lub obornikiem.

Okrywamy

i obsypujemy przy ziemi kwiaty wrażliwe na przymrozki: hortensja, róża na wysokości 30-40cm.

Zbieramy

ostatnie pomidory i składujemy je w ciepłym, zaciemnionym miejscu.

Sadzimy

czosnek ozimy na zbiór wczesną wiosna, rozmnażamy rabarbar, lubczyk i cząber.

Wykopujemy

bulwy dali i przenosimy je do ciemnego pomieszczenia o temp. 5C.

Zasilamy

drzewka i krzewy kompostem lub obornikiem.

Przerabiamy

kompost dokładnie mieszając warstwy pryzmy kompostowej i  okrywamy go słomą lub łętami.

Robimy

porządki w oczku wodnym. Usuwamy liście, by uniknąć procesów gnilnych.

Zwiń do góry Zwiń do góry

Listopad

Zgrabiamy

opadłe liście z trawnika i wykorzystujemy je do ściółkowamia pod drzewka i krzewy (tylko liście nie porażone chorobami).

Podczas

długotrwałej, bezdeszczowej pogody obficie podlewamy iglaki i krzewy zimowe, by zabezpieczyć je przed brakiem wody i obumieraniem.

Sprawdzamy

stan owoców i warzyw w naszych spiżarniach. Zgniłe, uszkodzone  jabłka i warzywa usuwamy. Ustawiamy pojemnik z wodą, by poprawić wilgotność powietrza.

Rozpoczynamy

pędzenie w donicach cebulki dymki, selera i pietruszki na świeżą zieleninę.

Okrywamy

świerkiem rabaty kwiatowe wiosennych kwiatów cebulowych, oraz rośliny wieloletnie , by uchronić je przed mrozem.

Zabezpieczamy

przed gryzoniami i mrozem świeżo nasadzone drzewka jabłoni, gruszy. Owijamy je słomą, grubą tekturą, trzciną czy plastikowymi osłonkami.

Zraszamy

rośliny domowe. Pilnujemy zwiększenia wilgotności powietrza w pomieszczeniach, stosujemy  nawilżacze powietrza.

Po zakończonych pracach

zabezpieczamy i przygotowujemy narzędzia do następnego sezonu (czyścimy, ostrzymy, smarujemy oliwą)

Pod koniec listopada

rozpoczynamy bielenie starych drzew, by zapobiec pękaniu i uszkodzeniom kory.

Dla lepszej ochrony

przed dużymi opadami śniegu związujemy sznurkiem iglaki, by nie rozłamały się i zachowały swoją kolumnową formę.

Pamiętamy

o naszym oczku wodnym. Umieszczamy w nim grzałkę by nie dopuścić do zamarznięcia wody. Przenosimy do ogrzewanych pomieszczeń pistie, lilie, papirusy i hiacynty wodne.

Zwiń do góry Zwiń do góry

Grudzień

Wieszamy

budki i karmniki dla wiewiórek i ptaków. Napełniamy  karmniki  specjalnymi mieszankami ziaren. Uzupełniamy poidełka dla ptaków świeżą wodą.

Rozrzucamy

cienka warstwę obornika lub kompostu na grządkach (wiosną je przekopiemy).

Umieszczamy

w doniczkach domowych cebule kwiatów do pędzenia. Już w marcu, kwietniu będą cieszyć nas swoim widokiem.

Kontrolujemy

owoce i warzywa w naszych spiżarniach. Zgniłe i uszkodzone  usuwamy. W razie potrzeby wietrzymy pomieszczenia.

Jeśli nie ma

mrozów ścinamy pędy grusz, brzoskwiń, jabłoni i czereśni na zrazy do szczepienia.

Sprawdzamy

oczka wodne. Wycinamy przeręble, by zapewnić rybkom dostęp do tlenu.

Planujemy

wiosenne nasadrzenia drzewek, krzewów, warzyw i kwiatów.

Kontrolujemy

wilgotności powietrza w pomieszczeniach domowych, stosujemy nawilżacze powietrza. Nawozimy rośliny parapetowe nawozem i odżywkami zimowymi.

 

Zwiń do góry Zwiń do góry